ZAANDAM - Veel familie en kennissen waren vanochtend aanwezig tijdens de regiezitting met betrekking tot de moord op Milica van Doorn in 1992. De verdediging van Hüseyin A., de verdachte van de moord, vroeg tijdens de zitting om een nieuw onafhankelijk onderzoek van het op Milica aangetroffen DNA. De rechter ging hiermee akkoord. Het verzoek van de verdediging om een kopie van het 25 jaar lange onderzoek op kantoor te ontvangen, werd afgewezen.

De verdediging vroeg om een contra-onderzoek van het DNA, omdat er in de afgelopen jaren "gezeuld" zou zijn met het DNA "van laboratorium naar laboratorium". Hierdoor zou er contaminatie en/of verwarring kunnen hebben plaatsgevonden, bijvoorbeeld bij het kopiëren ervan.

Ook wil de verdediging duidelijkheid over hoe het DNA-spoor van hun cliënt op het lichaam van Milica terecht kan zijn gekomen. "Hoe lang zat het er al, is het voor of na haar dood op het lichaam terechtgekomen?", is de vraag die advocaat Tom van Assendelft de Coningh graag beantwoord ziet. "En is dat bewijs van moord, doodslag of verkrachting, door mijn cliënt?".

De rechter stemde in met een contra-expertise van het DNA, ook al zal daar volgens advocaat van de familie Richard Korver niks uitkomen. "Het DNA van de verdachte was nog niet eerder bekend bij justitie, dus van enige contaminatie - dat zijn DNA daar toevalligerwijs terecht is gekomen - lijkt ons geen sprake."

Dossier
De verdediging deed daarnaast een verzoek aan de rechter om het hele dossier met 25 jaar aan onderzoek op haar kantoor te ontvangen. "In 1992 zijn er diverse scenario's geweest", licht de advocaat toe. "Wij weten niet hoe die zijn onderzocht. Zijn al deze scenario's wel voldoende uitgerechercheerd?". Dat het DNA van eerdere verdachten niet matcht met het DNA dat is aangetroffen op Milica's lichaam, betekent volgens de verdediging niet dat zij niets met de moord te maken hebben.

Dan was er nog de vraag naar het dagboek van Milica, ook onderdeel van het uitgebreide dossier. "Hierover is in verschillende getuigenverklaringen gesproken", aldus Van Assendelft de Coningh. "Daar zou iets in kunnen staan over mensen die zij heeft ontmoet, mensen voor wie zij wellicht vreesde. Wie weet komt mijn cliënt daar ook in voor?".

De rechter accepteerde deze aanvraag niet, aangezien het hele dossier altijd al beschikbaar is geweest. Korver zegt hierover: "De Officier van Justitie heeft al eerder gezegd tegen de verdediging 'kom maar langs op het bureau, er is zelfs een speciaal kamertje ingericht'. Maar daar maakt de verdediging geen gebruik van." Volgens Korver is hier ook het dagboek van Milica in te zien.

Verklaring over geest
Tot slot zagen beide partijen af van verdere observatie van de verdachte in het Pieter Baan Centrum. Dat zou niet nodig zijn, omdat A. in de 26 jaar na de moord normaal zou hebben gefunctioneerd. Over het feit dat A. eerder verklaarde dat er een geest in hem zat toen hij Milica vermoorde zegt Van Assendelft de Coningh: "Deze verklaring heeft onze cliënt gedaan, voordat wij de zaak overnamen. Wij willen nu eerst graag beeld en geluid ontvangen met betrekking tot die eerdere verklaring, en gaan zo uitzoeken hoe onze cliënt precies tot die verklaring is gekomen toen."

De rechter heeft de zaak geschorst tot 4 september 9.00 uur.