Zeven verdachten
Het gaat om vier Nederlandse mannen uit Noord-Holland. Van geboorte of qua woonadres zijn zij afkomstig uit Zaanstad (44 jaar), Wormerveer (29 jaar), Koog aan de Zaan (26 jaar) en Zaandam (55 jaar). De andere verdachten zijn twee mannen uit Michoacán De Ocampo in Mexico (35 en 41 jaar) en een man uit San Felipe Puerto Plata in de Dominicaanse Republiek (27 jaar).
Loods in Zaandam
Door verdachten is gebruik gemaakt van een groot, professioneel ingericht drugslab in een loods in Zaandam. De toegang tot de productielocatie van synthetische drugs werd aan het zicht onttrokken. Zo stelden medewerkers van de Landelijke Eenheid van de politie vast, toen zij op 11 maart 2020 een instap deden in het in werking zijnd drugslab. Op het moment dat de politie er binnentrad, werd in het lab 20 liter BMK geproduceerd.
Uit aangetroffen spullen bleek dat er al eerder meer BMK en metamfetamine was geproduceerd. In het lab werd zowel BMK vervaardigd, als omgezet naar MDMA/metamfetamine en crystal meth. Tevens werden er goederen aangetroffen ten behoeve van het tabletteren van MDMA en het verwerken van cocaïne.
Start onderzoek Hammond I
Aanleiding voor de instap was informatie van eind 2019 dat een man uit Mexico zich met de productie van metamfetamine zou bezighouden. Op basis hiervan is Hammond I gestart en in navolging daarvan Hammond II en III door de Landelijke Eenheid onder gezag van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM). In Hammond I worden zeven verdachten vervolgd en staat een professioneel drugslab in Zaandam centraal. Het OM meent dat sprake is van een duidelijke link tussen dit lab en een woning in Hippolytushoef. Hippolytushoef is een dorp in de gemeente Hollandse Kroon in Noord-Holland.
Woning in Hippolytushoef
In de betreffende woning in Hippolytushoef werd crystal meth en MDMA-aangetroffen. Hier is door de politie ook de mogelijke opbrengst van de reeds verkochte ‘crystal meth’ aangetroffen evenals cash geld en het pistool met munitie. De huurwoning in Hippolytushoef was dus een ‘stashlocatie’ voor het eindproducten de opbrengst. Maar ook diende deze als verblijfplaats voor de laboranten – of in de volksmond ‘de koks’ uit het lab.
Van Mexicanen is bekend dat zij beschikken over specifieke kennis om efficiënt te produceren, zodanig dat uit restproduct ook weer eindproduct wordt gewonnen. Ook in dit onderzoek valt het OM op dat in het lab drie Zuid-Amerikanen (onder wie twee Mexicanen) een rol spelen, die – behalve de productie van metamfetamine –geen andere goede verklaring hadden voor hun aanwezigheid in Nederland. “Zolang Nederland aantrekkelijk blijft om metamfetamine te produceren en de productie hiervan lucratief blijft, zullen koks uit Zuid-Amerika naar Nederland blijven komen, met alle risico’s van dien”.
Verdenkingen
Het OM verdenkt alle verdachten van het verrichten van voorbereidingshandelingen voor het produceren van harddrugs, voor het produceren/verwerken van metamfetamine en het voorhanden hebben van meer dan 40 kilo metamfetamine. Het OM dicht de verdachte uit Wormerveer daarbij de kleinste rol toe, van schoonmaker. De strafeis tegen hem luidt daarom 6 maanden met aftrek en het overige voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaren.
Op de verdachte uit Wormerveer na, verdenkt het OM de mannen van het medeplegen van het produceren van een grote hoeveelheid metamfetamine en het voorhanden hebben van een grote hoeveelheid metamfetamine.
Het OM verwijt de nu 44-jarige verdachte uit Zaanstad, tegen wie vijf jaar en een geldboete van 40.000 euro is geëist, bovendien het bezit van een shotgun met munitie. De Mexicaanse verdachten is het aanwezig hebben van een pistool tenlastegelegd.
De officier van justitie ter zitting: “Deze criminele organisatie beschikt over vuurwapens, mogelijk om het eindproduct en de opbrengst tegen kwaadwillende derden te beschermen. De organisatie beschikt bovendien over een lablocatie en een ‘stashlocatie’ (in een woning in Hippolytushoef), wat ook tekenend is voor de professionaliteit. De risico’s worden immers zo gespreid.”
Ook meent het OM dat twee van de drie Mexicanen zich hebben schuldig gemaakt aan (gewoonte)witwassen. Tegen hen eiste het OM de hoogste straffen: zes jaar en vijf jaar.
Hammond I, II en III
In onderzoeken Hammond I, II en III worden in totaal 17 verdachten naar zitting gebracht. Enkele verdachten komen in meerdere onderzoeken voor.
In Hammond II, dat december 2022 naar zitting gaat, draait het om onder meer de criminele organisatie en een lab in Montfoort, dat in augustus 2020 werd aangetroffen in ingegraven zeecontainers. Voor het lab in Montfoort zijn reeds drie personen veroordeeld, onder wie de laborant die ook in het onderzoek HAMMOND I terecht staat, opnieuw als laborant. Deze verdachte is in 2016 reeds veroordeeld voor zijn rol bij een lab in Hoornsterzwaag in 2015.
Hammond III wordt naar verwachting voorjaar 2023 inhoudelijk op zitting behandeld. Het richt zich op de import van crystal meth vanuit Zuid-Amerika naar Nederland.
Vervolg en uitspraak in Hammond I
In Hammond I, waarin de officieren van justitie vandaag eisten, is een begin gemaakt met de eerste zeven verdachten. Het proces wordt vervolgd met de pleidooien van de verdediging. De rechtbank sluit de zaak op 13 september en zal op 19 september om 13 uur haar uitspraak doen.