HAARLEM - De kans bestaat dat Yasin N. (17), een van de twee verdachten van de dodelijke steekpartij in Zaandam waarbij vorig jaar Assendelfter Nick Bood om het leven kwam, na de rechtszaak direct op vrije voeten komt.
Dat werd vandaag duidelijk in de Haarlemse rechtbank, waar N. vanwege zijn jeugdige leeftijd ten tijde van het misdrijf (15) in een besloten zitting terechtstond.
Ongeacht de ernst van een misdrijf kan een kinderrechter maximaal een jaar jeugddetentie opleggen. Omdat hij inmiddels een jaar in voorarrest heeft gezeten, kan hij niet opnieuw worden vastgezet.
Wel kan de rechter hem veroordelen tot tbs, wat voor jongeren een PIJ-maatregel wordt genoemd. De afkorting PIJ staat voor Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen. Sinds N.'s in mei zijn cel moest verlaten, zit hij al in zo'n inrichting.
Zeven jaar
Jeugd-tbs kan alleen worden opgelegd als er sprake is van zeer ernstige misdrijven en de verdachte 'psychische problemen' heeft. De minimale duur van zo'n verplichte behandeling in een inrichting is drie jaar, de maximale duur is zeven jaar. Na drie jaar kan de maatregel twee keer met twee jaar worden verlengd.
Nicks vader vreest dat de rechtbank uiteindelijk tot de conclusie komt dat N. geen psychische problemen heeft, en dus op vrije voeten komt. Het is vooruitlopen op de zaken, want eerst is het OM nog aan zet. Of de officier jeugd-tbs eist, wordt niet vandaag, maar op een volgende zittingsdag bekend. Bij het opstellen van de strafeis neemt de officier ook het advies van enkele vandaag gehoorde professionals mee.
"Voor veel mensen in de zaal is het een zware dag", vat N.'s advocaat Martijn van Rooij de stemming in de zaal samen. "Voor de familie van Nick, voor mijn cliënt en voor de familie van mijn cliënt."
Antwoorden
Aan emotie ontbrak het dus niet, aan antwoorden van de verdachte des te meer, zo klaagden de nabestaanden van Nick Bood. Zo zou N. de rechter herhaaldelijk hebben verteld zich bepaalde zaken niet meer te herinneren. Omdat de zaak achter gesloten deuren dient, wil advocaat Richard Korver, die de familie Bood bijstaat, dat bevestigen noch ontkennen.
"Hij weet niet meer alles, en wat je niet meer weet, weet je niet meer", erkent Van Rooij dat zijn cliënt antwoorden vaak schuldig moet blijven. "Wat er is gebeurd, is een drama voor iedereen. Ook voor hem is het heel erg moeilijk, je zag 'm vandaag vaak emotioneel worden."